2014-04-12: Fettercairn Fior
Skrevet d. 14/06-2014

Fior means pure or true in Gaelic, and this no-age-statement bottling launched in summer 2010 is something of a rebirth for the much-maligned Fettercairn distillery. Described by the producers as tasting of dark chocolate, coffee beans and peat smoke, with nutmeg, mint, citrus fruits and truffle. The finish is said to be of sherry trifle, marzipan and pineapple.
Fettercairn destilleriet er beliggende mellem Aberdeen og Dundee i Skotlands østlige Highland-distrikt. Det blev grundlagt i 1824 af Sir Alexander Ramsey og ejes i dag af Whyte & Mackay, som igen er en del af den omfattende United Spirits Group. Det oprindelige navn på såvel destilleriet som dens whisky var Old Fettercairn.
Det ændredes til Fettercairn i 2002, hvor Whyte & Mackay moderniserede brandet og dets emballage. Fettercairn producerer 2,3 millioner liter årligt, hvilket betyder, at der kun kan frigives én single malt med jævne mellemrum.
På trods af at Ramsay personligt gik fallit, så sørgede han for, at hans indsigtsrige og ærefulde fremgangsmåder blev bevaret - en arv som Fettercairn destilleriet nyder godt af den dag i dag. Fabeldyret i hans families våbenskjold - enhjørningen - har været til stor inspiration for husets nye flagskib FIOR og dets innovative design. Destilleriet åbnede i året 1824, og er dermed et af de ældste ‘legale’ brænderier i højlandet. Det er et smukt destilleri med sine hvidkalkede mure opbygget ved foden af forbjergene til ‘Cairngorms’ enorme bjergkæde. Det er midt i det frodige farmland, kaldet ‘The Howe of the Mearns’. For nylig har destilleriet gennemgået en slags genfødsel, og for at fejre dette, har man udgivet en ny serie single malts, hvoraf den første i rækken er Fettercairn ‘Fìor’. Ordet FIOR er gælisk og betyder ‘sandhed’ - ‘rigtig’ - eller ‘ægte’, og det skal siges med det samme, at whiskyen i sandhed lever op til dette navn