2011-11-26: Dalwhinnie 15
Skrevet d. 14/06-2014

Dalwhinnie destilleriet er det højest placerede destilleri i Skotland, hele 323 meter over havets overflade. Det ligger i dalen mellem Monadhliath bjergene på den ene side og Atholl skoven og Cairngrom og Grampian bjergene på den anden.
Dalwhinnie betyder mødested på gælisk og det var netop hvad stedet var i gamle dage. Her løb kvægdrift ruterne fra det vestlige og nordlige højland sammen for at fortsætte mod syd. Ad denne vej blev der også smuglet ikke så lidt whisky i gamle dage.
Destilleriet er et af de smukkeste beliggende i Skotland uanset årstiden. Det ligger helt ned til floden Truim, der munder ud i Speyfloden mod nord. Dalwhinnie betragtes tit som en Speysider, men ligger 40 kilometer fra dette tætbefolkede destilleriland.
Da destilleriet åbnede i 1897 hed det Strathspey. Det blev hårdt ramt af en brand i 1934, men blev genopbygget og åbnede igen i 1938. Det bliver i dag drevet af det UD datterselskab, som producerer James Buchanan Blends, hvor Dalwhinnie er en stor bestanddel.
Det vand som destilleriet anvender kommer fra Allt an t'Sluic kilden. Det er et område med søer, bjerge, tørvemoser og lyngområder, hvilket alt sammen sætter sit præg på whiskyens smag.
Det overraskede mange whiskykendere, at Dalwhinnie blev valgt til UD's serie af Classic Malts. Men dets smag er typisk for en højlandswhisky, uden at der er en whisky som er helt som denne, og har dermed fundet sin berettigelse. Dalwhinnie har en stor krop og er meget rund og fuld af smag. Den har en svovlet tyngde som man enten elsker eller hader. Det har elementer af lyng, tørv og ikke mindst honning, som er Perthshire's kendingsmærke.